Vişne Reçeli
Cherry Jam

While scanning the photos in the archive, I realized that I wasn't waiting for my jams. Jam season is coming, recipes need to be brought to light.

Efenim, reçel yapımında o kadar çok yöntem var ki kullanılan, bu durumdan aklı şaşmayan varsa beri gelsin. Farklı yöntemleri denemekle birlikte, gelenekselleşmiş yöntemle yapıyorum ben genellikle. Tarifim de buna göre, not kısmında diğer alternatifleri bulabilir, hangisi kafanıza yatarsa ona göre yapabilirsiniz.

Malzemeler:

1 kg.vişne

1 kg.toz şeker

1/2 limon suyu veya 1 çay kaşığı (silme) limon tuzu

Hazırlanışı:

Vişneleri yıkadıktan sonra, saplarını ayıklayın, çekirdeklerini çıkarın. Komik fiyata satılan çekirdek çıkarma aletleri bu iş için biçilmiş kaftan. Yoksa, çengelli iğne veya elinizle de bu işlemi yapabilirsiniz. (Çekirdeklerini ayıklamadan da yapabilirsiniz.)

Geniş bir tencereye bir sıra vişne, bir sıra şeker koyun ve bir gece bekletin. Ertesi gün, suyunu salan vişneyi ocağa alın ve kısık ateşte reçel kıvamına ulaşana dek (yaklaşık 40-45 dakika) kaynatın. Kaynarken çok fazla karıştırmamaya ve kaşığı tencerenin kenarındaki şekerlenen kısımlara değdirmemeye dikkat edin. Üzerinde biriken köpükleri, ara ara delikli bir kepçeyle alarak veya pişme süresi tamamlandıktan sonra üzerine kağıt peçete yayıp, elinizle hafif bastırdıktan sonra, bir ucundan tutup, yavaşça kaldırarak ve bu işlemi birkaç kez uygulayarak temizleyebilirsiniz. Hiç köpük oluşmasın isterseniz de, pişme esnasında 1-1,5 çay kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.

Not kısmında bahsedeceğim kıvam anlama yöntemlerinden birini uygulayarak test ettiğinizde, yeterli kıvama gelmişse, limon suyu veya limon tuzunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.

Uzun sürede tüketecekseniz sıcakken kavanozlara doldurun, kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirerek soğumaya bırakın. Tüketim hızlı olacaksa, tencerede tamamen soğutun, sonrasında kavanozlara doldurun.

* Kıvam testleri:

1- Buzdolabında çok iyi soğutulmuş porselen bir tabağa bir çay kaşığı reçel damlatılır. Tabağı eğdiğinizde akıyorsa kaynatmaya devam,  akıcılığını yitirmişse kıvamında pişmiş demektir. Veya damlattıktan sonra parmağınızla ortasından bir çizgi çizin. Bu çizgi, hızla kapanıyorsa olmamış, yavaş yavaş kapanıyorsa olmuş demektir.

2- Bir bardağa koyduğunuz suyun içine reçelden bir damla damlatın, dağılmadan duruyor, damla şeklini koruyorsa olmuş demektir.

Farklı Yapım Yöntemleri:

1- Şekeri, üzerini hafif geçecek kadar suyla birlikte ocağa koyun. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha kaynatıp, koyulaştırın. Vişneleri başka bir tencerede, 2-3 bardak suyla kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra bir kevgirle suyun içinden alıp, önceden kaynattığınız şekerli suyun içine atın. Kıvamını bulana dek kaynatın. Bu yöntemde reçelin rengi koyulaşmıyor, pembemsi, güzel bir görüntü oluyor.

2- Ayıklanmış vişneleri koyduğunuz tencereyi ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra şekeri ilave edin. Tekrar kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika kısık ateşte pişirin. Limon suyunu ekledikten sonra 1-2 dakika daha kaynatın, ocaktan alın. Yayvan bir kaba boşaltın, üzerini bir tülbentle örtün, 3-4 saatte bir karıştırarak 1-2 gün bekletin. Bu yöntemde, reçelin dayanıklılığı artıyor ve görüntü daha berrak oluyor.

3- Vişneleri ayıklama esnasında dibinde biriken sudan 1 çay bardağını süzerek alın. Vişnelerin üzerine şekeri dökerek 6-8 saat bekletin. Üzerine 1 çay bardağı normal su ekleyerek, klasik pişirme yöntemine devam edin. Bu yöntemde, ekşilik biraz daha azalıyor ve renk yine pembemsi kalıyor.

4- Ayıklanmış vişneyi tencereyle ocağa koyun. Kısık ateşte kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra şekerini ekleyin. Tekrar kaynadıktan sonra 7 dakika daha kaynatın. Limon suyunu ekleyin, 3 dakika daha kaynatın.

5- Ayıklanmış vişneyi ve şekeri tencereyle ocağa koyun. Kısık ateşte kaynamaya başladıktan 25 dakika sonra limon suyunu ekleyin, 5 dakika daha kaynatın.

03 June 2016
2,696 görüntüleme

Benzer Yazılar

Facebook Yorumları

Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv