"yumurta" etiketiyle yazılan yazılar.

yazan Özlem Pehlivan

“Arkadaşlar, aranızda krep sevmeyen var mı?” Yoktur yoktur, biliyorum ben 😀

“Ayarını tutturamıyorum, yumurta kokuyor yiyemiyorum” gibi yakınmaları olanlar ve yeni başlayanlar için basit ama etkili bir lezzet; krep. Hadi bakalım, yiyelim, yedirelim. 🙂

Read More

18 March 2015
3,832 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Patates ve yumurta, genelde bekar ya da öğrenci evlerinin gözdesi, tıpkı makarna gibi. Ucuz, kolay bulunur, çeşidi bol, lezzetli, doyurucu. İşte bu ana malzemelerden ortaya çıkabilecek lezzetlerin en damak çatlatanı da patatesli yumurtadır bana göre. Günün her saatinde, her öğünde bayıla bayıla indirebilirim mideme, yanında bir de taze demlenmiş çay varsa kimseler dokunmasın bana. 😀

Sevmeyenine rastlamak pek mümkün değil gibi ama bilmeyeni vardır, olabilir, paylaşmak gerekir. 😉

 

Malzemeler:

3 patates

4 yumurta

kekik

karabiber

tuz

tereyağ

sıvıyağ

 

Hazırlanışı:

Küçük küpler halinde kesilmiş patatesleri sıvıyağda kızartın. Derin bir kaseye yumurtaları kırın, baharatları ekleyip çırpın. Fazla yağını süzdüğünüz patateslere tereyağ severliğinizle ölçülü olacak şekilde tereyağ ekleyin, yağ eriyene dek 1-2 kez hızlıca patatesleri çevirin.

Çırpılmış yumurtayı eşit dağılacak şekilde kızarmış patateslerin üzerine dökün. Bu aşamadan sonrası omlet yapar gibi; hiç karıştırmadan  önce altını, sonra ters çevirerek üstünü pişirin.

Sonrası nam nam nammmm 😉

* Sevmiyorsanız ya da tercih etmiyorsanız, tereyağ aşamasını atlayabilirsiniz.

** Kişi sayısına göre tüm malzemeler arttırılıp eksiltilebilir, ekstra malzemelerle bambaşka boyutlara atlanabilir.

22 October 2013
3,766 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

“Yeme de yanında yat” tabirinin kaba dille ‘cuk oturduğu’ lezzettir kendileri. Söze aldanıp, yemeden yanında yatmak görülmediği gibi akıl karı da değildir ama sonrasında yanında yatacağınız kişiyi illa ki hesaba katmanız gerekir. Malum pastırma; gelin etmişler kırk gün kokusu çıkmamış 😀 (Sarımsak mıydı yoksa o :D)

* Fotoğraftakiler; Nisacığımın bu yılın iftar davetimde hazırlayıp getirdikleri, yine yeniden ellerine sağlık canım benim 😉

 

Malzemeler:

6 yufka

300 gr.pastırma

400 gr.rendelenmiş kaşar

2 iri domates

2 çarliston biber

sıvı yağ

 

Hazırlanışı:

Çemenlerini ayıkladığınız pastırmaları ve biberleri olabildiğince ince, kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp dilimleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip, ezmeden karıştırın.

Yufkaları üçgen olacak şekilde dörde bölün. Uzun kenarına iç malzemeden koyun, kenarlarını içe doğru kıvırıp, sigara böreği şeklinde -daha gevşek ve daha kalın olmalı- sarın. Açılmaması için uçlarını suyla ıslatarak yapıştırın. Tüm üçgenleri bu yöntemle hazırlayın.

İyice ısıtılmış sıvıyağda, arkalı önlü kızartın. Tavadan aldığınız börekleri bir süre kağıt havluda bekletmek ve sıcak tüketmek önerimdir, yabana atmayın 😉

* “Pastırma, kaşar ve yağ buluşması çok ağır gelir” diyene; üstlerine yumurta sarısı sürerek veya önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak, fırında da son derece lezzetli börekler yapmak mümkün.

** Yağda yaparken de önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak kızartılabilir ama içeriği zaten ağır olan bu böreğe eklenen yumurta, daha da ağırlaştırdığından ben tercih etmiyorum.

*** “Pastırma yerine sucuk, salam v.s. koyabilir miyim?” diye aklınızdan bile geçirmeyin, paçanga olmaz o 🙂

16 September 2013
6,709 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Pelte olayını çok seviyorum ben, dolayısıyla içine girdiği şey her neyse onu da. Dolapta soğutup öylece bir başına bile yenebilir, çok çeşit üretilebilir, kek ve türevlerini güzelleştirir. Görüntüsü her zaman iştah kabartıcıdır, güzeldir yani güzel, lezzetli, yenilesi 🙂

 

Malzemeler:

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

1 kase taze mevsim meyvesi

 

 

Pelte için:

1 su bardağı süt veya su

1 tatlı kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı dondurulmuş meyve

 

Hazırlanışı:

Yumurtaları şeker eşliğinde köpük köpük olana dek çırpın. Krema kıvamına gelen yumurtalara sırasıyla süt, yağ, vanilya ekleyerek çırpmaya devam edin. Son olarak kabartma tozu-un karışımını da ilave edip, iyice karıştırın.

Ortası delik kek kalıbında, 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakın.

Bu arada pelteyi hazırlamak için gerekli malzemelerin tamamını tencerenize alın. Kaynayana dek çırpma teliyle karıştırın. Kaynadıktan sonra 2 dakika daha ateşte tutup, ocaktan alın.

Pişme kısmını tamamlayan peltenizi, kek pişene kadar soğuması için beklemeye alın.

Pişen keki fırından çıkardıktan sonra 10-15 dakika kadar dinlendirip, servis tabağınıza ters çevirerek çıkarın ve soğumaya bırakın.

Dilediğiniz taze mevsim meyvesini (ben çilek kullandım) dilediğiniz gibi doğrayın. İyice soğumuş kekinizin ortasındaki boşluğu meyvelerle doldurun.

Son dokunuş; soğumuş pelteyi üzerinde gezdirin.

* Bir kase yazdığım meyve ölçüsünü yaklaşık verdim, artabilir ya da yetmeyebilir. Kekin ortasını dolduracak şekilde kendi ölçünüzü ayarlayabilirsiniz.

** Pelte yapımında dondurulmuş yerine taze meyve kullanabilir, meyveleri bütün bırakabileceğiniz gibi püre halinde ezip, süzgeçten geçirerek de kullanabilirsiniz. “Yok, hiçbiriyle uğraşamam” derseniz; Dr.Oetker pelteler seçeneğini de mevcut, dilediğinizi kullanabilirsiniz.

** Süsleme kısmında pudra şekeri de kullandım ama bu kekte görüntüsünü sevmedim.

 

04 May 2013
3,602 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Çocukluğumu hatırlatır bana hep bu pişirme şekli. Annem tüm karnabaharları pişirir, sona kalan yumurtalı sosu -ki mutlaka kalırdı- en son tavaya boca eder, onu da nar gibi kızartır, tabağın en üstüne koyardı. En sevdiğim kısmı işte o koca parçaydı. Tavanın başında yutkunarak bekler, o parçayı mutlaka kapar, ekmeğimin arasına sıkıştırır öyle yerdim. Hala da öyle severim 🙂

 

Malzemeler:

1 orta boy karnabahar

2 yumurta

5 yemek kaşığı un

1 su bardağı süt

sıvıyağ

tuz

 

Hazırlanışı:

Karnabaharın sert kısımlarını çıkartıp iri parçalara bölün. İçine tuz ve az miktarda süt eklediğiniz suda, sertliği gidene dek haşlayın. Bu aşamayı kontrollü yapmak, dağılmasına izin vermemek püf kısmı.

Derin bir kasede yumurtaya un ve azar azar süt ekleyerek çırpın. Çok sıvı ya da çok katı olmayan, akışkan bir karışıma ulaştığınızda süt eklemeyi bırakın. Ununuzun cinsine, yumurtalarınızın büyüklüğüne göre eklenecek olan süt miktarı değişebilir.

Haşlanan karnabaharları hazırladığınız karışıma bulayarak, kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Yanında ya da üstünde, nerede durduğu farketmez ama sarımsaklı yoğurt illaki olsun 😉

* Haşlama kısmında suya eklediğiniz süt, evin her yerine yayılan ve genelde hoşlanmayan kokuyu önlemeye yönelik, kullanmayabilirsiniz.

 

02 May 2013
3,504 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

“Mideden önce gözüm doysun, karnım kaliteli doysun, zamanım yok çabucak olsun, zahmetsiz yapılsın, ortalık dağılmasın, yemesi kolay, sunumu olay olsun. Haa arada gelen şu davetsiz aç misafirler var ya hani, işte onların da feleğini şaşırtsın, aklını alsın.”

Tüm bunların hepsi tek bir şeyde toplansın isteriz de birinden biri olmaz hani, hep eksiği vardır. İşte bunun yok, tüm bu abartı beklentileri karşılayacak.

“Bu minik ekmekcikler mi yapacak bunu?” demeyin, emin olun karşılıyorlar, hem de fazlasıyla. 😉

 

Malzemeler:

3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

8 dilim tost ekmeği

6 dilim pastırma

6 yumurta

tuz

karabiber

 

Hazırlanışı:

Tost ekmeklerine elinizle hafiften bastırarak yayılmalarını sağlayın. Sadece kenarlarını dışarıda bırakacak büyüklükte bir çember ya da yuvarlak herhangi bir kalıpla (bardak ya da tabak da olabilir) kesin.

Tüm yuvarlakları ortalarından ikiye kesin. Toplam 16 parça ekmeğiniz olacak.

6’lı muffin kalıbını fırça yardımıyla yağlayın. Kestiğiniz iki ekmek parçasını altta uçlar birbirine değecek, üstte kalıptan yüksekte kalacak şekilde yerleştirin.

Yarım dilimlerden 12 tanesini kullanmış olduk. Kalan 4 parça ekmeği elinizle kopararak, diplerde kalan boşlukları yamamak için kullanın.

Ekmeklerin kenarlarını ve içini fırçayla yağlayın.

Uzun şeritler halinde dilimlenmiş pastırmaları, yağsız tavada önlü arkalı hafif kızartın.

Her minik kalıba bir uzun şerit olacak ve kenarlardan taşacak şekilde pastırmaları ekmeklerin içine yerleştirin.

Her birinin içine 1 yumurta kırın. Üstlerine tuz ve karabiber serpiştirip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında ekmeklerin kenarları kızarıp, yumurtalar uygun kıvama gelene dek pişirin.

* Muffin kalıbınız yoksa; fırına girebilecek, ekmekleri anlattığım şekilde yerleştirebileceğiniz minik minik kaplar da işinizi görür.

30 April 2013
3,610 görüntüleme

yazan Özlem Pehlivan

Malzemenin bolluğu gözünüzü korkutmasın; çok kolay, sunumu güzel, gülümsetme garantili, lezzetli bir salata bu. Kutlama masalarının en şirini, çocukların olduğu kadar ruhu hiç büyümeyenlerin de favorisi kaplumbağa salatasının keyifli oluşma-gelişme süreci 😉

 

Malzemeler:

1 paket makarna (şekil seçimi size kalmış)

1 su bardağı havuç

1 su bardağı bezelye

1 su bardağı kornişon

1 su bardağı mısır

3 çorba kaşığı süzme yoğurt

4 çorba kaşığı mayonez

bir tutam dereotu

2 yemek kaşığı zeytinyağ

tuz

salatalık

1 adet haşlanmış yumurta

2 adet karanfil

 

Hazırlanışı:

Havuç, bezelye, mısır üçlüsünü ayrı ayrı haşlayabilir ya da konserve şeklinde olanlardan kullanabilirsiniz. Bu işlemi hallettikten sonra havuç ve kornişonu küp küp, dereotunu incecik doğrayıp bir kenarda beklemeye alın.

Salatalıkları kabuklarını soymadan, olabildiğince ince yuvarlaklar şeklinde kesin. Adet belirtemiyorum, kullanacağınız kaba göre değişecektir.

Yumurtayı haşlayın, o da kullanılacaklar sırasına hazır olarak girsin.

Diğer taraftan yoğurdu mayonezle karıştırıp, zeytinyağıyla ve tuzla sıvı karışımı da hazırlayın.

Haşladığınız makarnaya sıvı karışım hariç diğer tüm malzemeyi ekleyip, karıştırın.

Tamamen karıştıklarından emin olduktan sonra sıvı karışımla buluşturun ve iyice birbirlerine geçmelerini sağlayana dek karıştırın.

Büyük ve derince bir tabağa, en dipten başlayarak ve iç çevresini tamamen kaplayacak şekilde, yuvarlaklar halinde kestiğiniz salatalıkları boşluk vermeden yerleştirin.

Makarna salatasını, salatalıkların arasındaki boşluğa döküp, hafifçe bastırın.

Kalıplaşması için 1-2 saat ya da zamanınız varsa daha fazla buzdolabında bekletin.

Sığabileceği büyüklükte bir servis tabağına ters çevirerek çıkartın.

Salatalıktan genişçe kestiğiniz ayakları ve minik üçgen şeklindeki kuyruğu, hafifçe makarnanın altına sokarak yerleştirin.

Haşlanmış yumurtanın sivri tarafının alt kısmına minik bir kesik atın ki; burası ağzı olacak ve onun biraz üstüne simetrik olarak karanfilden gözleri yerleştirin. Düz kısmı makarnanın hafif içine girecek şekilde monte edin.

Yemesi için ağzına minik, taze bir marul parçası eserinizin son hamlesi 😉

*Çocukların da sağlıkla yiyebilmesi açısından malzemeleri kısıtlı tutuyorum ben genelde. Sosis başta olmak üzere, bir çok ekleme yapabilir, sadece çocuklar için hazırladığınız zamanlarda ise; mayonezi tamamen çıkartıp, yoğurdu arttırabilirsiniz.

tosbik2

07 August 2009
3,955 görüntüleme
Sarı Çerçeve - Hediyelik Çerçeveli Posterler

Arama

Özlem Pehlivan

12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...

Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...

Facebook Sayfası

Arşiv

en_USEnglish