Az malzemeli, kolay hazırlanan bir salatam var bugün; en lezzetlisinden börülce salatası. Ben çok severim, mümkünse tazesinden, değilse dondurulmuş ya da konservesini kullanarak sıkça yaparım. Klasik salatalar yerine davet sofralarında da ilk tercihlerimden biridir. Ve istisnasız herkes, ya hayatında ilk kez ya da uzun yıllardan sonra yediğinden, ana yemeklerden daha fazla tercih edilir, övgü alır. İlk fırsatta şans verin derim ben, sizi asla utandırmayacaktır. 😉
Acıka, acuka, muhammara ya da daha daha başka… Ne dediğinizin, ne diye bildiğinizin çok da önemi olmayan, ortak bir lezzeti takıyorum damağınıza bugün…
Malzemeler:
3-4 diş sarımsak
1/4 su bardağı zeytinyağı
5 yemek kaşığı domates & biber salçası
tuz
karabiber
kimyon
kırmızı biber
1/2 su bardağı ekmek içi
1 su bardağı ceviz
Hazırlanışı:
Salçayı, acı severliğinizle orantılı olarak domates ve biber salçasını toplamda 5 kaşık olacak şekilde karıştırın. Tavaya koyduğunuz zeytinyağına salçaları ekleyin, kokusu iyice çıkana dek (yaklaşık 5-6 dakika) kavurun.
Baharatların tamamını ekleyin, karıştırarak birkaç tur daha kavurun. Ezilmiş sarımsakları ekleyin, 1 dakika kadar daha kavurup, ocaktan alın.
Dövülmüş ceviz ve ufalanmış ekmek içini karışıma ekleyin, iyice karıştırın, soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına ulaştıktan sonra buzdolabında bir süre dinlendirip ekmek üstü, minik kanepeler, tabakta üstünde iri cevizler ya da bambaşka yöntemlerle servis yapın. Her zaman olduğu gibi; hayal gücünüzle sınırlısınız. 😉
* Tercihe göre; nane, kekik, fesleğen, kişniş, çemen tozu, sumak gibi baharatlar eklenebilir.
Sıcak, soğuk, ekmek arası, yanında yoğurt, hiç farketmez; her ortamda, her öğünde bayıla bayıla yerim ben bunları 🙂 Bu seferkiler tam da aradığım gibi üstelik; minik minik, şöyle iki parmakla tutulup pıt diye tek lokmada ağıza, nam nam nammm 😀
Malzemeler:
1 kg.dolmalık biber
4 iri kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 bağ maydanoz
1 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tarçın veya yenibahar
3 küp şeker
1+1/2 çay bardağı zeytinyağı
2+1/2 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Olabildiğince ince doğradığınız soğanları 1 çay bardağı zeytinyağında karıştırarak (yaklaşık 1 dakika kadar) kavurun. Fıstıkları ekleyip, kavurmaya devam edin. Her ikisi de pembeleştiğinde yıkanmış pirinci ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Diğer tüm iç malzemeyi koyup karıştırın. 1/2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip, suyunu çekene dek kısık ateşte pişirin.
İçleri temizlenmiş biberleri, üstlerinde minik boşluklar kalacak şekilde ve bastırmadan iç malzemeyle doldurun, pişirme kabınıza dizin.
Kalan 1/2 çay bardağı zeytinyağını ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Kaynayana dek harlı, sonrasında ağır ateşte 35-40 dakika pişirin.
Ekşili seviyorsanız limon ilavesiyle ve illa ki soğuk tüketin 😉
* Suyu ölçülü yazdım ama benim her daim kullandığım pratik yöntem; ‘biberlerin yarısına gelecek kadar’ aslında. O suyu çektiği halde hala pişmemişse, azar azar sıcak su eklenebilir.
Her evde, her ortamda ve tüm bünyelerde istisnasız en gözde yemeklerdendir. Bir ağaç yaprağının böylesine bir lezzete ulaşabilmesinin sırrı marifetli olabilmekten ziyade; sabırlı olmaktan geçer. Zira; zahmetlidir ve onca zahmete karşılık çerez gibi yenir, çabucak tükeniverir.
En kıymetlisi anne elinden çıkanıdır; eğer öyleyse, her daim “olsa da yesek”tir 🙂
Malzemeler:
1/2 kg.asma yaprağı
4 iri kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 bağ maydanoz
1 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın veya yenibahar
3 küp şeker
1+1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu
2+1/2 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Olabildiğince ince doğradığınız soğanları 1 çay bardağı zeytinyağında birkaç kez karıştırarak (yaklaşık 1 dakika kadar) kavurun. Fıstıkları ekleyip, kavurmaya devam edin. Her ikisi de pembeleştiğinde yıkanmış pirinci ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Limon suyu ve su hariç, diğer tüm iç malzemeyi koyup karıştırın. 1/2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip, suyunu çekene dek kısık ateşte pişirin.
Taze yaprak kullanıyorsanız; 5 dakika kadar sıcak su içerisinde kaynatın. Salamura yaprak kullanıyorsanız; 5-6 kez sudan geçirerek tuzundan iyice arındırın.
Her yaprağa yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden koyup, sıkıca sarın. Pişirme kabınıza dizin.
Limon suyunu, kalan 1/2 çay bardağı zeytinyağını ve 2 su bardağı sıcak suyu üzerine ekleyin. Pişerken dağılmalarını önlemek için, bir tabağı üstlerine kapatın. Ağır ateşte 35-40 dakika pişirin.
Bol ekşili seviyorsanız ekstra limon ilavesiyle ve illa ki soğuk tüketin 😉
* İrili ufaklıysa yapraklarınız, içine koyacağınız harç miktarı illa ki değişecektir, o kadarını göz kararınıza bırakıyorum.
** Pişireceğiniz tencerenin dip kısmına ‘anne usulü’ yaprak yerleştirirseniz, en alttakilerin suyunu hızlıca çekip yanmasını bir nebze önlemiş olursunuz.
*** Yine yaprağınızın cinsine göre; verdiğim ortalama süre sonunda hala pişmemişse, azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.
Malzemenin bolluğu gözünüzü korkutmasın; çok kolay, sunumu güzel, gülümsetme garantili, lezzetli bir salata bu. Kutlama masalarının en şirini, çocukların olduğu kadar ruhu hiç büyümeyenlerin de favorisi kaplumbağa salatasının keyifli oluşma-gelişme süreci 😉
Malzemeler:
1 paket makarna (şekil seçimi size kalmış)
1 su bardağı havuç
1 su bardağı bezelye
1 su bardağı kornişon
1 su bardağı mısır
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
4 çorba kaşığı mayonez
bir tutam dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
salatalık
1 adet haşlanmış yumurta
2 adet karanfil
Hazırlanışı:
Havuç, bezelye, mısır üçlüsünü ayrı ayrı haşlayabilir ya da konserve şeklinde olanlardan kullanabilirsiniz. Bu işlemi hallettikten sonra havuç ve kornişonu küp küp, dereotunu incecik doğrayıp bir kenarda beklemeye alın.
Salatalıkları kabuklarını soymadan, olabildiğince ince yuvarlaklar şeklinde kesin. Adet belirtemiyorum, kullanacağınız kaba göre değişecektir.
Yumurtayı haşlayın, o da kullanılacaklar sırasına hazır olarak girsin.
Diğer taraftan yoğurdu mayonezle karıştırıp, zeytinyağıyla ve tuzla sıvı karışımı da hazırlayın.
Haşladığınız makarnaya sıvı karışım hariç diğer tüm malzemeyi ekleyip, karıştırın.
Tamamen karıştıklarından emin olduktan sonra sıvı karışımla buluşturun ve iyice birbirlerine geçmelerini sağlayana dek karıştırın.
Büyük ve derince bir tabağa, en dipten başlayarak ve iç çevresini tamamen kaplayacak şekilde, yuvarlaklar halinde kestiğiniz salatalıkları boşluk vermeden yerleştirin.
Makarna salatasını, salatalıkların arasındaki boşluğa döküp, hafifçe bastırın.
Kalıplaşması için 1-2 saat ya da zamanınız varsa daha fazla buzdolabında bekletin.
Sığabileceği büyüklükte bir servis tabağına ters çevirerek çıkartın.
Salatalıktan genişçe kestiğiniz ayakları ve minik üçgen şeklindeki kuyruğu, hafifçe makarnanın altına sokarak yerleştirin.
Haşlanmış yumurtanın sivri tarafının alt kısmına minik bir kesik atın ki; burası ağzı olacak ve onun biraz üstüne simetrik olarak karanfilden gözleri yerleştirin. Düz kısmı makarnanın hafif içine girecek şekilde monte edin.
Yemesi için ağzına minik, taze bir marul parçası eserinizin son hamlesi 😉
*Çocukların da sağlıkla yiyebilmesi açısından malzemeleri kısıtlı tutuyorum ben genelde. Sosis başta olmak üzere, bir çok ekleme yapabilir, sadece çocuklar için hazırladığınız zamanlarda ise; mayonezi tamamen çıkartıp, yoğurdu arttırabilirsiniz.
Arama
Özlem Pehlivan
12 Ocak doğumlu, sevimli bir oğlak burcu kadını...
Okumayı çok seviyor. Günde 50-100 sayfa okumadan rahat edemiyor. Başucunda en az 3-4 kitap var. Okumayı sevdiği kadar yazmayı da seviyor, değer verdiği ve yüzünü güldürebilen herkese sürekli yazıyor...
Facebook Sayfası
Kategoriler
- Blog 89
- Boutique Cakes 36
- Recipes 135
- Atıştırma 68
- Balık 5
- Börek 12
- Çorba 2
- Et & Tavuk 20
- Hamur İşi 25
- İçecek 1
- Kahvaltı 27
- Kek & Kurabiye 17
- Kısa Kısa & Püf 1
- Makarna & Pilav 9
- Reçel & Turşu & Zeytin & Sos 10
- Salata & Meze 20
- Sebze 19
- Tatlı 25
- Yöresel & Dönemsel 12
- Zeytinyağlı 10